Elbilar är idag vanliga och kommer bli ett än mer aktuella på våra vägar.
Det har länge debatterats och antagits att elbilar egentligen inte är så miljövänliga då produktionen av elbilar och batterier orsakar en hel del utsläpp av koldioxid i vår atmosfär, men det har nu kommit nya rön om att elbilar faktiskt är mycket mer miljövänliga enligt en färskt rapport så förhoppningsvis den debatten åter lysa på elbilens fördelar och gå vidare.
En elbil skiljer sig faktiskt inte så mycket mot en traditionell bil med förbränningsmotor, i stora drag är det elmotor och ebilsbatteriet som skiljer. En elbil har dels ett vanligt 12v batteri likt vanliga bilar, och ett större batteripaket för att driva elmotorn. Egentligen består elbilsbatteriet av tusentals battericeller som är seriekopplade i grupper och grupperna är i sin tur parallellkopplade för att på så vis först få upp batterispänningen genom seriekoppling och parallellkoppling för att få upp strömstyrkan som hela batteripaketet kan producera. Strömstyrkan behövs för att uppnå många hästkrafter ur elmotorn.
Batterier till elbilar är sk litiumjonbatterier och innehåller grundämnet Litium (det tredje lättaste grundämnet i periodiska systemet). Batteriet till elbilen får aldrig blir helt urladdat, därför finns det alltid några procent laddning kvar även om bilen varnar för 100% urladdat batteri. Det är på grund av att litiumbatterier kan bli permanent skadade vid totalt urladdning. Litium är en stor del av orsaken till att tillverkning av elbilar belastar miljön. Litium är dyr att utvinna och processen kan påverka miljön negativt. Dessutom är det inte vidare ekonomiskt lönsamt att återvinna grundämnet Litium varför vi måste ta hand om batterierna och inte slita på dem i onödan.
Ett tips för att öka livslängden på elbilsbatterier i vårt nordiska klimat är att förvärma bilen och batteriet när det är kyligt. Det är enkelt gjort både med motor- och kupevärmare. Du kan med fördel se till att laddkabel sitter i dygnet runt när bilen är parkerad hemma, om du inte har ett varmgarage dvs.